Enkelt från Norrland till huvudstad

Sweden

Bor man i, eller är på besök i, Norrland och ska ned till huvudstaden, blir man medveten om hur avlångt vårt land egentligen är. 

Att åka från mellersta Norrland till Stockholm tar fem timmar med bil, ännu längre om man hoppar på en buss. Bor man längre norrut kan det vara svårt att hitta flygplatser och de flygplatser som finns är små, vilket betyder att det kostar väldigt mycket att flyga därifrån. Det är bättre att resa med bil, buss eller tåg till den större flygplatsen och därmed få ett billigare pris på flygbiljetten . Även fast man betalar för att åka till den flygplatsen, är det oftast billigare än ett direktflyg. En av de största flygplatserna i Norrland är Sundsvall Timrå Airport där du kan flyga till Arlanda eller Bromma för så lite som 495 kronor. Eftersom att Sundsvall är en stor stad finns det gott om förbindelser till staden och ut till flygplatsen. Risken finns dock att när man väl ska boka sin biljett till Stockholm, så bestämmer man sig för att dra på charter istället.

Annars kan man välja att bila. Det tar tid, men du slipper väntetider, slipper passa vissa tider och behöver bara betala bensin. Du slipper biljettbokningar och oron att buss eller tåg till flygplatsen ska bli försenat. Bensinpriset kan dock vara lite avskräckande. Det kostar att tanka upp bilen och beroende på varifrån du åker, kanske inte en hel tank räcker hela vägen ned. Vad du kör för bil har också stor påverkan på hur mycket bensin den drar per mil. Genom att köra ecodriving kan man få ned bensinförbrukningen. Det gäller att motorbromsa så ofta man kan, hålla höga växlar och inte göra långa inbromsningar. Du ska också försöka hålla dig på stora vägar där du får köra högre hastigheter längre.