Flygplatser

Flygplats

Stockholm är som vi vet Sveriges huvudstad, tillika den största staden. Till en sådan stad måste man givetvis ha infrastruktur i form av flygplatser. Det finns idag tre internationella flygplatser i Stockholms omnejd, vilka vi här ska bekanta oss lite med.

Arlanda Airport

Arlanda är den största av de tre och här startar och landar årligen över 200 000 flygplan som kommer ifrån, och åker till alla världens hörn. Arlanda ligger beläget i Sigtuna kommun och har cirka 15 000 sysselsatta. Med tåg tar det cirka 20 minuter in till Stockholms central och med bil ytterligare tio minuter. Varje år så fraktas närmare 20 miljoner passagerare till och från Arlanda.

Bromma Airport

Bromma flygplats, eller flygfält som det kallades, var föregångaren till Arlanda som utrikesflygplats. Idag är det inrikesflygen som dominerar, även om man fortfarande har en del destinationer utrikes. Flygplatsen ligger belägen knappa milen ifrån Stockholm city och det tar cirka 20 minuter att ta sig dit med linjetrafik och är således också den flygplats som ligger närmast city. Årligen reser cirka två miljoner passagerare härifrån.

Skavsta Airport

Skavsta flygplats ligger egentligen strax utanför staden Nyköping, cirka tio mil ifrån Stockholm, men kallas ändå internationellt som en flygplats tillhörande Stockholm. Passagerarmässigt så åker något fler härifrån än från Bromma, här flyger bland annat lågprisbolaget Ryanair ifrån och står för en stor del av flygplatsens avgångar.