Händelserikt 2016 i Stockholm

6527632-stockholm-city

Länge var Stockholm Sveriges obestridda kulturella mittpunkt, så till den milda grad att resten av landet ibland kände sig smått förbisett.

Idag ser det annorlunda ut och senast 2014 utnämndes Umeå till Europas kulturhuvudstad. Men skiftet beror snarare på att utbudet utanför Stockholm ökat än att kulturverksamheten i huvudstaden sinat. Tvärtom lever och frodas här en mängd olika uttrycksformer som kulminerar i ett brett spektrum av spännande event. En blick på programmet för 2016 räcker för att bekräfta att den som besöker staden i år med all säkerhet kommer att få sitt lystmäte.

För den musikintresserade finns det konserter inom alla genrer. I juli uppträder det brittiska poprockbandet Coldplay på Friends Arena. Som en av vår tids mest kända grupper kommer frontmannen Chris Martin och hans band garanterat bjuda på en stämningsfull kväll. Ännu större blir det nog bara när Beyoncé intar samma scen senare i sommar. När självaste ”Queen Bey” tar sin Formation World Tour till norden är det en bra idé att vara ute i god tid vad gäller biljettköpet.

Men även musikalfantasten lockas till Stockholm, bland annat av en ikonisk föreställning utan dess like. I september är det nämligen dags för Andrew Lloyd Webbers The Phantom of the Opera på Cirkus. Den klassiska produktionen framförs nu i en svensk översättning med bland annat Peter Jöback i ensemblen. Något mer lättsamt, men minst lika medryckande, blir det när den brittiske komikern Bill Bailey charmar publiken på sitt originella vis samma månad. Den som inte vill vänta ända till i höst med att få skratta tills tårarna rinner kan istället besöka Dara O’Briains ”Crowd Tickler” redan i maj. Den irländske komikern är en lika välkänd figur som Bailey inom den engelskspråkiga humorvärlden och lika väl rustad för att underhålla skrattsugna svenskar.