Skansen

Älg

En av de allra populäraste turistmålen i Stockholm är Skansen. Skansen är världens äldsta friluftsmuseum som öppnade sina grindar redan år 1891. Grundidén har sedan första början varit att visa hur det ser ut på sina håll runtom i Sverige. Hur byggnader skiljer sig i form och design, vad man gjorde för att livnära sig och även vilka djur som finns var.

Idag stoltserar Skansen med hundratals byggnader från olika epoker i Sveriges historia, de allra flesta går att kliva in i och uppleva tidstypiska vardagssysslor så som till exempel tunnbrödsbak.

I djurväg så finns det väldigt mycket spännande att titta på. Nordiska vilddjur med älgar, björnar och vildsvin i spetsen, tillsammans med många djur av svenska lantraser, är de som finns flest av till antalet. Något som dock går emot Skansens grundidé att visa Sverige i miniatyr, är de exotiska djuren som går att beskåda. Anledningen till att dessa finns är dock inte så konstig. Skansens grundare, Artur Hazelius fick ofta gåvor i form av djur. Några av dessa var exotiska djur som inte hörde hemma i Sverige. Att de fick bli kvar beror helt enkelt på att folk ville betala för att se dem.

Idag är Skansen inte bara en djurpark och friluftsmuseum, den står även värd för uppträdanden i olika former. Det mest kända är givetvis Allsång på Skansen, som under många år har sänts av SVT. Det är få saker som är så förknippat med den svenska sommaren som allsången, som ibland har tittarsiffror som ibland överstiger hela två miljoner! Besök Skansens hemsida.

Stockholm i mitt hjärta!