Upplev Stockholms skärgård

510386-kayaking-in-the-stockholm-archipelago
Stockholm består inte enbart av en stor stad och förorter utan du kan också uppleva naturen på nära håll och staden har en besöksvänlig skärgård som består av 30 000 öar.

Nord/Sydlinjen är en båtlinje som anlägger 28 bryggor i skärgården och du kan också göra avstickare till andra öar som ligger i närheten. Nord/Sydlinjen går 70 sjömil från Nynäshamn i söder till Arholma/Simpnäs i norr och går varje dag från mitten av Juni till mitten av augusti.

Arholma är skärgårdens nordligaste ö och här finns en sommaröppen restaurang och en dansbana. Du hittar även Batteri Arholma som var ett topphemligt militärområde under kalla kriget. Med två vandrarhem kan du välja i vilken typ av atmosfär du vill bo. Det ena beläget nära vattnet och det andra ett riktigt mysigt året runt boende.

Fejan fick agera karantänsstation då det 1892 byggdes en sjukhusbyggnad på ön för att förhindra en koleraepedemi. Idag är Kongovillan ombyggd till vandrarhem. På Fejans krog kan du äta gott och Sjöbloms fisk, som är en av de sista rökerierna i skärgården, serverar färsk fisk som dom själva fiskat.

Några andra öar som linjen passerar är Norröra, Blidö och Finnhamn. Det finns även möjlighet att få en guidad tur ut till öarna och för den som vill, finns det orörda öar att besöka.